logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

Verder vergroenen Nicolaas Beetsplantsoen

lea Witmondt
30-03-2021 14:46 | | Borgerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!



Behoud en onderhoud van de tuinen van Het Eetbare Plantsoen (HEP).

Wie

Het Eetbare Plantsoen bestaat sinds 2015. Het is een succesvol buurtproject waar buurtbewoners en andere bewoners uit Oud-West wekelijks samen tuinieren in de moestuin en in de kruiden/fruittuin.
De tuinen zijn gemeenschappelijk, niemand heeft een eigen stukje, maar door de jaren heen hebben verschillende mensen verantwoordelijkheid over verschillende gewassen genomen. We zijn heel zuinig geweest met voorgaande budgetten. We maken zoveel mogelijk onze eigen compost, regelen zaden waar het kan, krijgen planten van mensen. De betrokken tuinders komen ook vaak aan met groente zaden of fruitstruiken. Maar na vijf jaar is er weer budget nodig om de tuinen een upgrade te geven wat behoud en onderhoud betreft. We vragen namens alle betrokkenen bij HEP financiën aan. Het aantal actief betrokken tuinders is momenteel 40. Gemiddeld werken er 17 mensen op zondag en 5 op woensdag in HEP. Onze 'fanclub' is momenteel 200 mensen, plaatselijk, nationaal en internationaal.

Er komen ook steeds meer vragen uit de buurt of we willen helpen met vergroenen of aanleggen van (voor)tuinen, die nu verwaarloosd zijn.
Vanaf het voorjaar 2021 gaat BSO Wereldkids twee mini-tuinen adopteren om met de kinderen twee moestuintjes aan te leggen. De ouderraad van de school wil ook een perk herbeplanten.

Sinds het najaar zijn we partner van Rainproof en sinds januari werken we samen met de Hollandsche Manege voor als er paardenmest nodig is.

Wat

We bereiken al heel veel mensen uit de buurt. Zeker nu we ook De Groenkiosk naast de tuinen hebben staan. Vanuit hier zullen, zodra het weer mag, groenactiviteiten gaan plaatsvinden in de vorm van workshops en dergelijken. Denk aan kennisoverdracht over kweken van bloemen/kruiden/groentes in potten en bakken, maar ook tekenworkshops, biologische cosmetica maken met kruiden uit de tuin etc.
We maken eigen compost, maar de tuinen zijn hard toe aan een extra bemesting. Als we dit niet doen, worden de oogsten minder, dus wordt de motivatie van de tuinders minder en gaan de borders met vaste en een-jarigen planten er 'armoedig' uitzien. Wat weer uitnodigt voor hondenbezitters om hun hond er in te zetten en voor spelende kinderen om de tuinen in te springen.
De hele uitstraling van beide tuinen is in de loop van de jaren zo goed geworden, dat mensen graag naar het plein komen, en er minder vandalisme is en meer groen. En dit willen we heel graag zo houden.
Maar als we de tuinen en dus de uitstraling van het plein/plantsoen er zo goed uit willen laten zien en succesvol willen bewerken, zaaien en oogsten (en oogst uitdelen) zullen we weer een en ander moeten kunnen investeren. En daar vragen we nu geld voor aan.

Totale kosten van initiatief:

€ 4.110,00

Toegekend buurtbudget:

€ 4.110,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.