logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

Taal voor Eenzaamheid

Ditta Westerbeke
02-09-2020 09:05 | | Helmersbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep: Dag Ditta, Dank voor je presentatie gisterenavond. Hierbij de reacties vanuit de regiegroep: "Mooi project, ook gelegenheid voor stageplekken, waar veel behoefte aan is. Mooi dat de buurt wordt aangehaakt. Goed dat je ook samen werkt met andere partijen. Niet alle eenzamen worden bereikt, maar zo veel mogelijk mensen is ook een goed iets. De Regiegroep heeft er vertrouwen dat dit goed wordt uitgevoerd. Ze attenderen je nog om te zorgen voor een Coronaproof uitvoering en misschien een plan B voor als het niet door mag gaan. je aanvraag is toegekend, gefeliciteerd! Je kunt nu zelf de subsidie aanvragen via deze link: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7B4EC1A440-A6CB-4F4C-95D0-957F48F0F2EE%7D



Het aanbieden van workshops waardoor bewoners taal krijgen om over eenzaamheid te praten en zelf co-creator worden.

Wie

Ik ben Ditta Westerbeke, coördinator van Buurthulp West - onderdeel van de Protestantse Diaconie Amsterdam. Sinds begin 2020 werk ik in de Helmersbuurt (WG-terrein). Begin 2020 ben ik door muziektheatergezelschap Via Berlin benaderd in verband met hun voorstelling Instant Loneliness begin 2021 in het Bellevue Theater. Zij hebben verschillende locaties op en dichtbij het WG-terrein gekozen als startlocatie voor publiek. Vanuit de startlocaties maakt het publiek een wandeling naar het theater, waar zij de voorstelling te zien/horen krijgen.
In samenwerking met Taal voor Eenzaamheid (Madelinde Hageman) ben ik een initiatief gestart om het thema van de voorstelling te verbinden aan de buurt (www.taalvooreenzaamheid.nl). Het plan is om een reeks van vijf of zes workshops aan te bieden, waarbij buurtbewoners beginnen als deelnemer maar gaandeweg co-creator worden van de rijkere taal voor eenzaamheid. Dat kan in diverse vormen, naar gelang de voorkeur van de deelnemer (beeld, geluid, taal, theater). (Een deel van) de deelnemers wordt ingezet op de avonden van de voorstellingen, waar publiek en deelnemers verbindingen aangaan dmv de creeaties van de deelnemers.
Er zijn op dit moment 4 buurtbewoners die interesse hebben om mee te doen als 'maker' en ervaring hebben op het gebied van fotografie en poëzie. Zij zijn bereid vrijwillig hun expertise in te zetten. De overige deelnemers moeten we nog werven maar er zijn wel buurtbewoners die aangegeven hebben graag deel te willen nemen.

Wat

Buurtbewoners - iedereen die interesse heeft in het onderwerp eenzaamheid en daarover wil praten. Vanuit eigen netwerk kunnen we mensen benaderen. Ook vanuit Heilig Vuur West (inmiddels gestopt) zijn er mensen die interesse hebben.
Daarnaast vinden we het belangrijk om deelnemers te werven die interesse hebben in de creatieve kant i.c.m. de verdiepende/inhoudelijke kant. Ten tijde van de coronacrisis hebben zich relatief veel millenials aangemeld als vrijwilliger. Deze groep willen we bereiken via eigen netwerk en buurtgroepen.
Tenslotte lijkt het ons belangrijk om ook de andere startlocaties te betrekken bij dit traject (Buurtsalon Jeltje, de Kinker, StekWest (?), de Havelaar) en daar deelnemers te werven. Uiteindelijke doel is om op al deze locaties iets te kunnen laten zien van het proces van deelnemers en ter plekke het gesprek aan te gaan met het publiek.

Daarmee willen we bereiken dat:
- deelnemers meer taal krijgen om te praten over eenzaamheid en dit zelf ook actief kunnen inbrengen in een gesprek met anderen in hun eigen sociale netwerk/buurt.
- deelnemers 'co-creators' worden van deze taal en publiek kunnen laten zien welk proces zij hebben doorgemaakt.
- er interactie komt tussen buurtbewoners en publiek waardoor gestreefd wordt naar gelijkwaardigheid/wederkerigheid. Ook het publiek wordt uitgedaagd stil te staan bij hun ervaringen met eenzaamheid.
- creatief talent aangeboord wordt.

Evaluatie en borging vormen een belangrijk onderdeel van het programma.

Totale kosten van initiatief:

€ 5.200,00

Toegekend buurtbudget:

€ 4.800,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.