logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

HEP Het Eetbare Plantsoen

Clari de Waal
30-03-2025 17:34 | Openbare ruimte, Groen, Sociaal | Borgerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda

Dit initiatief wordt besproken in de volgende adviesgroepvergadering op maandag 14 apr., 2025

Initiatief besproken
Budget toegekend


Behoud van activiteiten van buurtbewoners in HEP ter bevordering van de uitstraling van het plein op de buurt.

Wie

In 2021 hebben we als HEP voor het laatst een aanvraag gedaan bij Buurtbudget. De hele uitstraling van de tuinen is in de loop van de jaren zo goed geworden, dat mensen graag naar het plein komen, en er minder vandalisme is en meer groen. Er worden met enige regelmaat korte cursussen aangeboden, waarin de gewassen verwerkt worden tot cosmetica, kruidenessences, vegetarische worst. Een van de oprichters is een community builder pur sang. Nieuwe tuinders worden door haar aangetrokken en op een persoonlijke manier verwelkomd en passend bij hun talenten ingezet. Ook zorgt zij voor het contact met andere organisaties in de buurt en de wekelijkse nieuwsbrief met de actuele tuinklussen en achtergrondinformatie over gewassen, seizoenen, zaaien en oogsten. De nieuwsbrief is een hit, niet alleen onder de tuinders van HEP maar onder een brede ‘fanclub’ van momenteel 400 mensen.

Wij vragen nu een bedrag voor de komende twee jaar, voor behoud en onderhoud van dit initiatief waar wij en de omwonenden zo trots op zijn. De doelen op het gebied van beheer en sociale cohesie die gesteld zijn in het conceptplan voor een ‘Eetbaar Plantsoen’ dat u in 2015 van ons ontving, zijn nog altijd actueel en voor een groot deel verwezenlijkt.
Als we de tuinen en dus de uitstraling van het plein/plantsoen er zo goed uit willen laten zien en succesvol willen bewerken, zaaien en oogsten (en oogst uitdelen) en laagdrempelige activiteiten willen blijven aanbieden, zullen we weer een en ander moeten investeren.
Na tien jaar starten we, gewapend met een dosis ervaring, met een nieuwe indeling van de op wisselteelt gebaseerde moestuin. De terrasachtige vorm die de moestuin door de jaren heeft gekregen, is een lust voor het oog met de centrale pergola voor de druiven ranken als blikvanger. De pergola staat op instorten, een duurzame en robuuste vervanging van kastanje hout is gewenst. Het ontwerp ligt klaar en is geschikt om met doe-het-zelvers uit te voeren, dus leuk om buurtbewoners bij te betrekken. Het opkweken van plantjes uit zaden gebeurt nu in de vensterbank bij mensen thuis. Zaaien en opkweken van o.a. tomaten, aubergines, courgettes in platte voorzaaibakken op de tuin zelf is een grote wens.
De kiosk waar materialen opgeslagen liggen en van waaruit de activiteiten georganiseerd worden, vraagt om onderhoud en een tweejaarlijkse objectvergunning.
Van Groen in de Buurt ontvangt HEP hulp in natura zoals mest, en groot tuingereedschap, zoals schoppen, schoffels, grasmaaier. Ingediend door Clari de Waal tuinder HEP, namens Lea Witmondt en alle tuinders HEP.

Wat

Het Eetbare Plantsoen bestaat sinds 2015. Het is een succesvol buurtproject waar omwonenden en buurtbewoners wekelijks samen tuinieren in de moestuin, de kruiden/fruittuin en in de bloementuin.
De tuinen worden gemeenschappelijk onderhouden, niemand heeft een eigen stukje. De oogst wordt verdeeld onder tuinders en buurtbewoners. Door de jaren heen hebben verschillende mensen extra verantwoordelijkheid genomen over specifieke gewassen, de opzet en indeling van de tuinen, of het geven van cursussen.We maken zoveel mogelijk onze eigen compost, regelen zaden waar het kan, krijgen planten van mensen. De betrokken tuinders komen ook vaak aan met groente zaden of fruitstruiken. Het aantal actief betrokken tuinders is momenteel 50. Gemiddeld werken er 20 mensen op zondag en door de weeks doen tuinders op eigen initiatief tuinklussen of andere ondersteunende werkzaamheden. Ondanks dat het goed loopt en de verantwoordelijkheden verdeeld zijn, is het verstandig een plan voor de toekomst te maken om de organisatie van het project te borgen.

Hoe

Allereerst is de tuin zelf de beste reclame voor het project. Het ligt op een centrale en zichtbare plek in wijk, niet verborgen achter hoge muren, maar open en bloot aan een plein. Daardoor is er vanzelf aanloop en aanspraak. Alle buiten activiteiten zoals Potluck lunches en cursussen zijn openbaar toegankelijk. HEP is deelnemer op de jaarlijkse buurtmarkt. Daarnaast worden activiteiten bekend gemaakt via de wekelijkse nieuwsbrief, op Facebook, via het Urban Gardening circuit. Ondersteund met beeld van onze vaste tuinfotograaf.

Waar

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 5.035,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Log in om een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties