logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

Kinderboekenweekproject WG Kunst Thé Tjong Khing

WG Kunst
20-04-2020 12:08 | | Helmersbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!Een tentoonstelling met origineel beeldend werk van Thé Tjong Khing met workshops voor leerlingen basisonderwijs.

Wie

Stichting WG Kunst is een culturele organisatie op het Wilhelmina Gasthuisterrein. WG Kunst organiseert tentoonstellingen en manifestaties op het gebied van beeldende kunst en cultuureducatie. WG Kunst onderscheidt zich van andere kunstinstellingen door waar mogelijk tentoonstellingen te combineren met kunsteducatieve activiteiten voor schoolklassen. Voor het kinderboekenweekproject zijn de scholen uit de buurt vaste 'partners' van WG Kunst.

Met gepaste trots presenteert WG Kunst in het Kinderboekenweekproject 2020 de beroemde tekenaar/illustrator Thé Tjong Khing. Hij heeft honderden boeken geïllustreerd en is in de loop van zijn lange carrière veelvuldig bekroond. Naast diverse Gouden Penselen ontving Thé Tjong Khing de Max Velthuisprijs, de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs voor illustratoren en de Woutertje Pieterseprijs. Veel hedendaagse Nederlandse illustratoren zijn door hem beïnvloed. Het thema van de Kinderboekenweek 2020 is “Geschiedenis” onder het motto 'En Toen'. Getoond worden originele tekeningen uit de gekozen boeken (o.a.'Het land van de Nijl' (kerntitel van de Boekenweek 2020) uit de serie Vos en Haas, zijn prentenboek over de schilder Jeroen Bosch en 'Waar is de Kroon' over het koningschap). Thé maakt ook speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk, waaronder een wandschildering. Als verhalenverteller pur sang creëert hij met gedetailleerde precisie en emotie een sprookjesachtige fantasiewereld in zijn tekeningen, die voor alle leeftijden geschikt zijn.

Wat

Dit jaar voor de elfde keer organiseert WG Kunst ter gelegenheid van de Kinderboekenweek een tentoonstelling en workshops voor schoolklassen. Jaarlijks staat een bekende kinderboekentekenaar/ illustrator centraal.
Vanuit de tentoonstelling worden kunsteducatieve activiteiten georganiseerd voor kinderen, waarbij in eerste instantie naar het werk gekeken wordt en geoefend wordt in het beschrijven ervan. Aan de hand van vragen als 'Wat zie ik hier? Wat vind ik ervan? Waarom vind ik dit?' In interactie met de leerlingen wordt ingegaan op het creatieve proces, de toepassing van materialen en technieken. Vervolgens gaan de kinderen onder begeleiding van WG Kunst zelf een (kunst)werk maken, geïnspireerd op het werk van Thé Tjong Khing en het thema geschiedenis. Het lesplan wordt in samenspraak met Thé Tjong Khing ontwikkeld.

Los van het bezoek van de schoolklassen in de tentoonstelling en de workshops hecht WG Kunst groot belang aan het tonen van de werken aan volwassenen. WG Kunst wil met haar jaarlijkse kinderboekenweekproject met name ook volwassenen attenderen op een bijzondere kinderboekentekenaar en zijn/haar werk terecht aandacht geven. Het werk van Thé Tjong Khing mag in deze indrukwekkende reeks niet ontbreken. Zijn werk is tijdloos goed.

De ervaring leert dat veel volwassenen, gestimuleerd door het enthousiasme van hun kinderen, de tentoonstelling komen bekijken. WG Kunst vervult met dit Kinderboekenweekproject een verbindende functie voor de buurt.

Totale kosten van initiatief:

€ 39.305,00

Toegekend buurtbudget:

€ 7.000,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.