logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

BUURTHUIS een communitytheaterproject met 30 buurtbewoners

Collectief SLPLZN
22-03-2020 16:26 | | Bellamybuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!BUURTHUIS is een community-voorstelling mét, door, voor en in de buurt, rond de vraag samenleven hoe doe je dat?

Wie

Collectief SLPLZN wil het theatrale stadsdeelcollectief van Amsterdam West en Oud-West zijn. We keren daarmee terug naar de plek waar het allemaal begon. We zijn afgestudeerd aan de AHK, één is daar nog student, één is autodidact. We werken in het professionele theaterveld, maar ook met kinderen met een taalachterstand, doen vrijwilligerswerk met vluchtelingen, werken aan internationale projecten en zijn (spel)docenten van primair tot hoger onderwijs.
Van 18 mei t/m 14 dec 2020 maken en spelen we BUURTHUIS samen met min. 30 bewoners van Amsterdam West en onze partners De Havelaar, ABC-alliantie West, ondernemersvereniging Ten Katestraat, De Klinker en Het Winterkoninkje. Voor ons is samenwerken essentieel, om vanuit verschillende invalshoeken, ideeën, achtergronden en professie wezenlijke en langdurige verbinding tot stand te brengen. Door de diversiteit in expertise van alle betrokkenen draagt iedereen bij om deze stad en haar mensen een beetje mooier of beter te maken.
Sinds januari 2020 komen we elke maandagavond samen in De Havelaar. We ontmoeten elkaar, spelen scènes, schrijven teksten, maken theater, discussiëren over maatschappelijke thema’s en inspireren elkaar. Collectief SLPLZN doet theatraal onderzoek naar contact op plekken waar mensen samenkomen en het buurthuis is de eerste plek in dit onderzoek. SLPLZNMAANDAGEN zijn vrij toegankelijk en De Havelaar is ook open voor andere bezoekers. SLPLZNMAANDAGEN worden onderdeel van het repetitieproces van BUURTHUIS.

Wat

SLPLZN maakt mét de buurt een artistiek hoogwaardige voorstelling, die tegelijkertijd een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid in de buurt en de stad voor mensen van verschillende achtergronden en uit alle lagen van de samenleving. Het is belangrijk om in deze tijd, in deze stad, plekken te creëren waar mensen samenkomen. Waar je kunt ontmoeten en ervaringen kunt uitwisselen. SLPLZN gelooft dat theater die plek is. Tijdens onze Bellamybuurt-expeditie 2016 werd de complexe problematiek van de huidige tijd en het leven in de stad helder. Een buurt in beweging, in zowel positieve als in negatieve zin. Overlast bij De Hallen en problemen over de veranderende samenstelling van de buurt kwamen aan bod. Wat als je buren wegtrekken, hun huizen worden gekocht door investeerders of expats? Wat doet dat met de sociale cohesie? Hoe bepaald dat het contact met elkaar? Vragen die ook in 2020 actueel zijn. Wij zoeken altijd naar wezenlijk contact. Het effect van een ontmoeting is groot. Wij vinden het van belang dat je met elkaar hebt gesproken, samen hebt gegeten, gedanst en gezongen, dat je buurvrouw je heeft zien dansen, dat jij je buurman hebt horen zingen. Daarom investeren we voor lange tijd in de gemeenschap en brengen mensen in Amsterdam West samen. We hopen daarmee een waardevolle toevoeging te zijn aan deze mooie, lieve stad, naar de goede raad van onze oud-burgemeester. Ons project is geslaagd wanneer we met min. 30 deelnemers dit theatrale meta-document realiseren.

Totale kosten van initiatief:

€ 44.900,00

Toegekend buurtbudget:

€ 5.000,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.