logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

Meer capaciteit en expertise voor (wormen)compostering

S. Steverink
18-02-2020 11:48 | | Cremerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!Een extra wormenhotel en meer expertise in onze buurt voor minder verspilling van GFT-/groenafval en hergebruik hiervan

Wie

De WackersTuin, achter de WackersAcademie, is een tuin ‘voor’ en ‘door’ de buurt. 30 huishoudens zijn lid en ook andere buurtbewoners worden betrokken door allerlei activiteiten. De tuin een mooie groene oase in Oud-West en ook een ‘sociale oase’ met allerlei nieuwe verbindingen. Zie onze pagina op Facebook: https://www.facebook.com/De-WackersTuin-300071623516855/
Steeds meer buurtbewoners e.a. willen hun GFT niet 'wegpleuren' in het huisvuil. We krijgen steeds meer vragen van buren die NIET lid zijn de WackersTuin of ze hun GFT mogen doneren voor compostering in ons wormenhotel. Naast onze eigen 30 huishoudens nu ook 20 andere. 5 staan er op een wachtlijst want we kunnen alle GFT met ons huidige wormenhotel niet aan! Deze huishoudens die GFT leveren zijn een divers netwerk van al 12 nationaliteiten (we noemen het daarom 'global wOrming'...). De leeftijden variëren vanaf twintigers tot iemand ver in de 80 jaar. Ze doen actief mee en hebben veel te bieden. Dit is een kans voor meer verbindingen en om mensen iets te laten betekenen voor hun buurt (zoals expats).
Ook bewoners, huismeester en bestuur van Lutherhof op het Staringplein doen mee. En we hebben contact met meer bewonersinitiatieven in onze buurt die op termijn een eigen wormenhotel willen. We worden gesteund door de Wackers Academie, krijgen korting van O&O IJzerwaren en zaagsel in natura van Houthandel van Steen.
Hier meer informatie over ons bij Stichting Buurtcompost: https://wormenhotel.nl/locatie/wackerstuin/

Wat

- We willen meer capaciteit en een tweede wormenhotel van 1.000 liter neerzetten in de WackersTuin. Niet alleen voor de huidige 55 huishoudens die meedoen, maar ook om meer expertise in onze buurt te ontwikkelen over (wormen)compostering en dit delen met andere buurtinitiatieven.
- We gaan het wormenhotel zelf bouwen a.d.h.v. het goede concept van 'Le Compostier', een zelfbouwpakket (is goedkoper en meer betrokkenheid van de buren).
- We delen de kennis en ervaring met andere geïnteresseerde buurtbewoners
- We gaan zorgen voor goed educatief materiaal op het wormenhotel en ook een flyer.
- We willen bijdragen aan meer verbindingen tussen de gemengde (internationale) gemeenschap in onze buurt en hen meer betrekken bij buurtactiviteiten.
- We willen minder verspilling en hergebruik van (GFT-)afval
- We willen meer eigen tuinafval zelf composteren en niet afvoeren naar huisvuil
- We willen zelfvoorzienend worden v.w.b. compostbehoefte van de WackersTuin en ook van betrokken buurtbewoners. Daarvoor dienen we meer GFT-afval om te zetten in compost
- We willen rustiger en meer volledig kunnen composteren. Doordat we nu te weinig capaciteit hebben oogsten we het compost telkens iets te vroeg.
Tevens in deze aanvraag budget voor het afvoeren van zand omdat we veel tegels uit de tuin gaan halen i.h.k.v. ‘Tegels eruit, groen erin (Amsterdam rainproof)’. En ook een budget voor ondersteuning bij het vergroten van de expertise over tuinieren in onze buurt d.m.v. deskundig advies.

Totale kosten van initiatief:

€ 3.661,00

Toegekend buurtbudget:

€ 2.786,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.