logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

De Groene Keukens van West

Myrthe Lanting
30-05-2022 16:20 | Kunst & cultuur, Groen, Sociaal | Bellamybuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda

Dit initiatief wordt besproken in de volgende adviesgroepvergadering op

Initiatief besproken
Budget toegekend


Een reeks interactieve activiteiten voor en door buurtbewoners over voedselverspilling en eten als medicijn.

Wie

Ik, Myrthe Lanting ben sociaal ontwerper en mede initiator van de Groene Keukens, een project ontstaan vanuit Urban Connectors een kleinschalig collectief van mensen die zich o.a. inzet om de  sociale en natuurlijke balans terug te brengen in onze voedselvoorziening. In de zomer van 2021 startten we met de eerste fase van de Groene Keukens in de Borgerbuurt. Ons doel ​​was beter zicht krijgen op de rijkdom aan onderbelichte (al dan niet) cultureel gebonden milieuvriendelijke gewoontes en gebruiken die achter de voordeuren van bewoners van Amsterdam west leven, hier een podium aan te geven en onderlinge kruisbestuiving te laten ontstaan. Hier uit voort vloeit, mede op verzoek van deelnemers van eerdere activiteiten, een volgende fase waarin we diepgaandere samenwerking aangaan met contacten gelegd in fase 1: Combiwel, Stichting the waste to success, en kookgroep expeditie west, ook hebben we een goede basis met andere initiatieven op het gebied van voedsel in de wijk - zoals het Eetbare Plantsoen en de voedseluitgifte van mijn sociale plicht. Daar waar we elkaar aan kunnen vullen gaan we de samenwerking aan. We haken aan op activiteiten die al worden georganiseerd, zoals ouder kind middagen, circulaire ruilfeesten en kookgroepen om zo onze krachten te bundelen, kruisbestuiving plaats te laten vinden en een grotere en diversere groep buurtbewoners te bereiken.

Wat

Uit fase 1 zijn 2 themas voortgekomen: Eten in overvloed en schaarste en Eten als medicijn. Dit vormt de basis voor het programma in '22.

Wat gaan we doen?
1. Interactieve kook activiteit eten in overvloed en schaarste: Op de ouderkind middag gaan we samen op zoek naar creatieve manieren om van weinig iets heerlijks te maken.  Dit resulteert in een feestelijk buffet waar we samen van genieten en een verzamel muur met recepten/gerechten gecreëerd door aanwezigen.
2. We bouwen de thuis apotheek van de buurt verder uit - gaan op kruidensafari door de wijk en maken met de oogst iets lekkers. In ruil voor een recept/kennis/product krijgen deelnemers een kruidenplantje voor balkon of (gevel)tuin mee. (op circulaire markt)
3. We maken met bezoekers chutney, jam en pickle van gered fruit en groentes naar recept van buurtbewoners. Er is een proeverij en ook hier vindt er recepten ruil plaats. (op circulaire markt)
4. 'oogst' buurtdiner waar alle opgehaalde kennis samenkomt in eten en verhaal - (aanvraag in later stadium)

Waarom?
1. Al doende vergroten van verbinding tussen buurtbewoners, door van elkaar te leren, en samen te creëren.
2.Op een laagdrempelige manier de diversiteit aan kennis en skills van bewoners tastbaar, en zichtbaar maken.
3. Vergroten van trots van bewoners over hun eet-gebruiken en de waarde die ze hiermee kunnen leveren aan hun omgeving.
4.(her)Activeren van praktische skills van bewoners die bijdragen aan een gezonder voedselsysteem

Hoe

Via de offline kanalen als de havelaar, bij onze contacten in de buurt en via online kanalen als facebook en instagram, nextdoor, van amsterdamse bodem en de buurtkrant. Door dat we ons aansluiten bij al bestaande evenementen is het makkelijker gezamelijk in te zetten op communicatie.

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 2.527,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.