Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Bos en Lommer

Budget toegekend

Status

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren.

Eeuwfeest Buurt Bosleeuw

Door: carina van kraay
19 juni 2025

De Willem Leevendstraat is 100 jaar oud en dat willen we vieren met onze buurt Bosleeuw - Noord met een buurtfeest en gelegenheidsmuseum.

Eeuwfeest Buurt Bosleeuw[1]
 
Net als Amsterdam heeft ook onze straat een jubileum. De Willem Leevendstraat is 100 jaar en dat willen we vieren met onze hele buurt Bosleeuw - Noord. Hiervoor is geen passendere dag te bedenken dan Nationale Burendag op 27 september.
 
 
We zeggen weleens gekscherend dat we in de leukste straat van Amsterdam wonen — of in elk geval van Bos en Lommer. En eerlijk is eerlijk: het ís ook een mooie straat. Maar belangrijker nog: We hebben ook iets moois met elkaar. En dat houdt niet op bij de hoek van de straat.
 
Er is een buurtgevoel. We helpen elkaar waar nodig, maken een praatje, en nieuwe bewoners worden welkom geheten. We delen niet alleen een postcode, maar ook een gevoel van verbondenheid.
 
Je zou het Urban Noaberschap kunnen noemen: een moderne vorm van nabuurschap in de stad.
 
En dat buurtgevoel willen we graag delen met een grotere groep: ook met de bewoners van de omliggende straten, met de bewoners van de studentenflat, met de gebruikers van de ateliers in B29.
 
Waarom?
Onze straat bestaat dit jaar 100 jaar, en dat willen we vieren — samen met de buurt, want er is in die tijd nogal wat gebeurd. Waar ooit weiland lag, ligt nu de ring A10. In drukkerij Lindenbaum zat ooit uitgeverij De Wereldbibliotheek. Daar werd het boek Sara Burgerhart uitgegeven in een goedkope editie, zodat het voor het volk toegankelijk werd. 
 
Tegenwoordig is er een camera-verhuurbedrijf gevestigd, Maloney. In de Julianaschool kwam later een sportschool, en nu biedt het onderdak aan de Badr Moskee. Het Elseviergebouw, ontworpen door Dudok, huisvest vandaag de dag 141 studenten.
 
En waar we in 2007 nog het stempel 'Vogelaarwijk' kregen, maakt men zich nu zorgen over gentrificatie. Nog een vestiging van Stach op de hoek erbij, en ook de havermelkelite voelt zich hier thuis.
 
Oude en nieuwe bewoners, jong en oud, queer, mensen met een migratieachtergrond... we wonen hier allemaal samen. En wat zou het mooi zijn als we elkaar nog beter weten te vinden. Want ook de komende jaren zal de buurt blijven veranderen: het klimaat verandert, het gevoel van onveiligheid neemt toe, en er is steeds meer polarisatie.
 
Een buurtfeest is voor alle, en zeker ook voor nieuwere bewoners, een positieve en laagdrempelige manier om elkaar (beter) te leren kennen. Dat versterkt het buurtgevoel in de wijk en zo weten buren elkaar ook in de toekomst (nog) beter te vinden. 
 
 
Wij geloven dat als meer mensen zich betrokken voelen bij de wijk, dit leidt tot meer saamhorigheid, minder eenzaamheid en minder overlast. Bovendien kunnen we samen meer bereiken — en zo van onze fijne straat een nog fijnere buurt maken. Voor iedereen.
 
Hoe?
Het feest wordt gedragen door zoveel mogelijk mensen en partijen uit de buurt en heeft voor iedereen wat te bieden. Zo is er naast muziek van muzikale bewoners, eten en drinken in samenwerking met de lokale ondernemer, een programma voor de kinderen i.s.m. de moskee, en een ruilmarkt voor en door de bewoners. 
 
Maar we gaan verder dan feestvieren: We tonen een blik op het verleden, bespreken het heden en zoeken verbeteringen voor de toekomst. Dit doen we door:
1.     het inrichten van een gelegenheidsmuseum achter de ramen van het oude postkantoor, met aandacht voor de ontwikkeling van de wijk door de decennia heen, en bestaande plannen ter verbetering van de wijk te updaten en te presenteren;
2.     Daarnaast grijpen we het jubileum aan om een al lang bestaand plan voor het veiliger maken van het verkeer op 27 september te testen aan de werkelijkheid;
3.     Ideeën voor de toekomst in te zamelen bij de buurtbewoners: hoe maken we de buurt nóg fijner voor iedereen. Dit doen we o.a. door het organiseren van een buurtbijeenkomst in de maanden voorafgaand aan het feest, en het inrichten van een interactieve video-installatie tijdens het feest: Man Bijt Leeuw (naar goed voorbeeld van Achterwerk in de Kast en Man bijt Hond).
 
Wat?
1.     Eeuwfeest op zaterdag 27 september (Burendag) met o.a.:
a.     Podium met optredens en workshops door en voor buurtbewoners, geplaatst bij de kruising Adm. De Ruyter/Willem Leevendstraat.
b.     Ruilmarkt door bewoners, op de stoepen van de Willem Leevendstraat
c.      Spelletjes voor kinderen op pleintje voor de Badr moskee, doorloop ruilmarkt.
d.     Een ‘Man Bijt Leeuw’ kast met camera waarin buurtbewoners hun wensen voor de buurt kunnen uitspreken.
 
2.     Museum/kunstinstallatie in de straat (achter 6 ramen) over het verleden, heden en de toekomst:
a.     Beeldmateriaal en kunstenaarsimpressies van de buurt 
b.     Te openen op of voor 27 sept, daar zichtbaar voor een paar weken. 
c.      Daarna verhuist deze indien mogelijk naar het stadsdeelkantoor, waar ie nog een aantal maanden te zien is.
d.     Een kijkdoos met beelden en uitgangspunten uit het verleden
e.     Een inzicht in de huidige situatie en de uitgangspunten en voorgestelde plannen
f.      Een nieuwe presentatie voor de toekomst, samengesteld door de professionele burgers uit de buurt.
 
3.     Communicatie met buurtbewoners:
a.     Website BosLeeuw.nl: Alle informatie uit bovenstaande punten wordt verzameld op 1 centrale website, als naslagwerk, communicatiemiddel en buurtkrant.
b.     App groepen: de reeds bestaande appgroepen worden uitgebreid:
                                      i.     De algemene groep: zoveel mogelijk buurtbewoners verenigen in 1 groep bedoeld voor berichten over en door de buurt zodat men beter op de hoogte is van wat er speelt.
                                     ii.     Idem voor de reeds bestaande groep ‘Sharing is Caring’, gericht op het uitwisselen, doorgeven en aanbieden van fysieke spullen, om zo verspilling tegen te gaan.
                                    iii.     Daarnaast bestaan er kleinere groepen voor specifieke onderwerpen/werkgroepen.
c.      Specifiek voor het feest worden posters en flyers verspreid in het hele Bosleeuw gebied, tussen Haarlemmerweg en Bos en Lommerweg.
d.     We organiseren in juni een inspraakavond met bewoners over de wensen voor (herindeling van) de straat. Alle ideeën worden verzameld, tesamen met de input uit ‘Man bijt Leeuw’ en leggen we na afloop van het Eeuwfeest voor aan het stadsdeel.
 
Wie?
Deze plannen zijn ontstaan in de appgroep ‘Willem Leevendstraat’, waar op dit moment (juni 2025) 52 buurtbewoners lid van zijn. Uit deze groep hebben 9 leden zich verenigd in een zogenaamde feestcommissie, die deze aanvraag voor het buurtbudget namens alle bewoners uit de algemene appgroep doet. Dit budget wordt dus in feite door 52 buurtbewoners aangevraagd.
 
Dezelfde bewoners zijn ook georganiseerd in Stichting Buurtbelangen Bosleeuw, in 2022 opgericht wegens de herinrichtingsplannen van het Entreegebied Gulden Winckelbuurt. Deze rechtsvorm kan voor dit project gebruikt worden.
 
En met alle bovengenoemde activiteiten verwachten wij enkele honderden buurtbewoners te bereiken. 
 
 
 

[1] Buurt BosLeeuw Noord is het gebied tussen de Haarlemmerweg, ring A10, Wiltzanghlaan en Admiraal de Ruyterweg.  


Begroting

Bestanden

Translate

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren