Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Bos en Lommer

Budget toegekend

Status

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren.

West Kleedt aan 2025

Door: C. Buitenhuis
8 april 2025

Twee West Kleedt Aan weggeefwinkels in Bos en Lommer, met kleding, workshops, theeschenkerij en een atelier.

Wie

Het initiatief wordt ingediend door Stichting West Kleedt Aan, een organisatie die zich richt op het bevorderen van duurzaamheid en sociale cohesie in stadsdeel West van Amsterdam. Het doel van de stichting is het creëren van een inclusieve en duurzame gemeenschap door middel van gratis kledingmarkten, weggeefwinkels, een atelier en diverse workshops. In deze ruimtes kunnen buurtbewoners gratis kleding ophalen, doneren en repareren, waarbij duurzaamheid altijd centraal staat. Dit initiatief biedt niet alleen toegang tot kleding voor diegenen die het nodig hebben, maar bevordert ook een bewuste levensstijl door het hergebruik en de upcycling van textiel.
De activiteiten van Stichting West Kleedt Aan dragen bij aan het versterken van de buurtbanden, waarbij het delen van middelen en het ondersteunen van elkaar centraal staan. Naast het aanbieden van kleding, worden er in het atelier en tijdens de workshops vaardigheden gedeeld over het repareren, upcyclen en verduurzamen van kleding. Dit vergroot de bewustwording van duurzaamheid en moedigt buurtbewoners aan om een meer verantwoorde en creatieve levensstijl aan te nemen.
Deze aanvraag betreft het volledige jaar 2025 en is gericht op de voortzetting en uitbreiding van de activiteiten van de stichting, zodat we nog meer buurtbewoners kunnen bereiken en betrekken bij het verduurzamen van hun levensstijl.
Met ons initiatief willen we buurtbewoners van alle leeftijden en achtergronden samenbrengen. We voorzien niet alleen in de basisbehoefte aan kleding, maar creëren ook een duurzame, hechte gemeenschap. Door bewustwording over hergebruik en duurzaamheid te stimuleren, versterken we de sociale cohesie in de buurt en bieden we een platform voor gezamenlijke groei.
Onze weggeefwinkels (in de Kolenkitbuurt en de Guldenwinckelbuurt/Lidewijdepad) fungeren als laagdrempelige plekken waar mensen kleding kunnen halen, doneren en elkaar ontmoeten. Dit bevordert het overbruggen van sociale verschillen, terwijl buurtbewoners in de workshops leren hoe ze kleding kunnen herstellen of upcyclen. Deze creatieve en duurzame benadering maakt ons initiatief zowel sociaal als ecologisch waardevol.
Een waardevolle toevoeging aan ons initiatief is de theeschenkerij, waar dagelijks zo'n 10 buurtbewoners in een gastvrije omgeving kunnen samenkomen. Het is een plek waar gesprekken ontstaan en verbindingen worden gelegd. Bovendien biedt de theeschenkerij ruimte aan Stadgenoot voor inloopspreekuren, zodat bewoners praktische ondersteuning kunnen ontvangen.
Ook zullen we gratis water aanbieden aan kinderen die in de speeltuin spelen, mits zij hun eigen beker meenemen. Hiermee willen we gezondheid, verantwoordelijkheid en duurzaamheid stimuleren, en tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan de leefomgeving van de buurt.

Wat

In de weggeefwinkel in de Kolenkitbuurt ontvangen we wekelijks meer dan 100 bezoekers die kleding brengen en ophalen. We bieden bewust alleen dames- en herenkleding aan, omdat de beperkte ruimte onvoldoende mogelijkheden biedt voor kinderkleding. We willen daarnaast voldoende ruimte behouden voor ontmoetingen tussen bezoekers.
De weggeefwinkel aan het Lidewijdepad, gelegen bij een speeltuin, biedt de ideale locatie voor kinder- en zwangerschapskleding, waardoor we een gevarieerd aanbod kunnen bieden aan iedereen.
Op basis van onze ervaring in de Kolenkitbuurt verwachten we een vergelijkbaar aantal bezoekers. Ondanks dat deze winkel mogelijk minder vaak open zal zijn, denken we dankzij het atelier (waar kleding wordt gerepareerd of omgezet in tassen), workshops over kledingreparatie, duurzaamheid en upcycling, de theeschenkerij en het inloopspreekuur van Stadgenoot, evenveel mensen te trekken.
We moedigen buurtbewoners aan om vrijwilligerswerk te doen, wat de sociale cohesie versterkt en de drempel verlaagt om deel te nemen. Dit helpt mensen de waarde van consuminderen en duurzaam leven te ervaren.
Voor de geplande markten is er nog budget beschikbaar vanuit 2024, dat we volgens de eerder ingediende begroting zullen inzetten. Voor de financiering van de workshops overwegen we een aparte aanvraag bij bijvoorbeeld het Heällä, aangezien de invulling en planning nog niet zijn vastgesteld. We bouwen samen aan een buurt die draait om duurzaamheid, verbinding en samenwerken.

Hoe

We brengen het initiatief onder de aandacht via onze sociale mediakanalen, flyers, buurtapps en Facebookgroepen. Op Instagram delen onze volgers actief onze stories, waardoor de boodschap een groter bereik krijgt. Daarnaast werken zij online met ons samen door onze posts te liken, delen en van reacties te voorzien, wat bijdraagt aan een bredere bekendheid.
Ook onze partners, zoals buurtteams, Combiwel en andere lokale organisaties zoals LENA en Wollepop, spelen een belangrijke rol. Zij helpen ons via mond-tot-mondreclame en hun eigen netwerken om het initiatief bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Bovendien organiseren we regelmatig grote gratis kledingmarkten in verschillende buurten in Amsterdam West, die niet alleen de zichtbaarheid vergroten maar ook nieuwe bezoekers en vrijwilligers aantrekken.
Door deze gecombineerde aanpak bereiken we steeds meer mensen en bouwen we samen aan een sterker, duurzamer en hechter buurtnetwerk.



Translate

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren